• 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Bonding Uygulaması

Bonding estetik diş hekimliğinde diş bütünlüğünün sağlanması amacıyla ve oldukça sık bir şekilde kullanılan tedavi yöntemlerinin başında gelir. Bonding diş estetiğinin yeniden sağlanması amacıyla tercih edilen bir prosedür olarak diş renginin, şeklinin ve boyutlarının değiştirilmesinin yanı sıra diş kusurlarının giderilmesinde de etkili bir yöntemdir. Bonding, kompozit lamine ya da estetik dolgu olarak da bilinmekte olup diş yüzeyinden doku kaldırılması gerekmeden uygulanabilir. Yalnızca tedavi edilmek istenilen bölgeye bonding materyalinin ya da dişin doğal renginde kompozit rezin eklenmesiyle genellikle tek seans sonunda kalıcı estetik çözümlere kavuşulması mümkündür. 

Diş renginde bir kompozit malzemenin dişe uygulanması, şekillendirilmesi, sertleştirilmesi ve parlatılması yoluyla uygulanan estetik diş hekimliği prosedürüne bonding denilir. Bonding yöntemi herhangi bir nedene bağlı olarak kırılmış veya yontulmuş bir dişin düzeltilmesi  ya da dişler arasındaki küçük boşlukların kapatılması gibi küçük ölçekli estetik diş hekimliği uygulamaları için ideal bir yöntem olarak kabul edilir. Bonding, dişlerin genel görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan bir diş prosedürüdür. Esas olarak, dişleri onararak, yeniden şekillendirerek, aydınlatarak veya düzleştirerek dişlerin estetiğini artırmaya odaklanır. Prosedür kapsamında gerçek bir dişin rengini taklit eden yapay bir reçine malzemesi dişe şekil ve hacim eklemek için kullanır.

Bonding Uygulaması Nedir?

Bonding diş yapısında herhangi bir aşındırma yapılmasına gerek kalmadan, doğal diş rengine uygun renkteki kompozit dolgu sertleştirilip dişe yapıştırılarak uygulanır. Bonding malzemesi kullanılarak dişlerdeki aralıkların ve küçük şekil bozukluklarının dişlerin kesilmesi gerekmeksizin dişler üzerine ekleme yapılarak düzeltilmesi mümkündür. 

Bonding yönteminde kompozit madde kullanıldığından uzun dönemde renklenme oluşması riski vardır. Kompozit renklenebilen bir madde olsa da ne ölçüde renklenme oluşacağı kişiden kişiye değişebilmektedir. Eğer kişi çay, kahve gibi dişlerde renklenmeye neden olan maddeleri fazlaca tüketiyorsa renklenmenin daha fazla olması olasıdır. Renklenme dolgu yüzeyinin cilalanmasına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Renklenme olasılığı yüzeyin pürüzsüz ve cilalı olması durumunda azalır.

Bonding Uygulaması Neden Yapılır?

Bonding uygulaması;

  • Dişlerdeki aralıkların kapatılması,
  • Dişlerdeki çürüklerin ve kırıkların onarılması,
  • Renklenme ya da çentik olan dişlerin görünümlerinin değiştirilmesi amacıyla kullanılabilir.

Kompozit malzeme kullanılan bu prosedür aynı zamanda dişlerin boyutlarının değiştirilmesi için de tercih edilebilir. Ayrıca genç yaşta düşmeye ya da travmaya bağlı olarak kırılan dişlerde porselen uygulamasının yapılamadığı durumlarda bonding kurtarıcı bir prosedür haline gelebilir.

Bonding Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Bonding tedavisinin hemen her yaş grubundaki hastalara uygulanması mümkündür. Bu sayede farklı yaş gruplarındaki hastaların dişleriyle ilgili estetik kaygılarının giderilmesi noktasında bonding tedavisinden yararlanılabilir. Dolgu şeklinde yapılan tedavilerde diş şeklini beğenmeyen hastalar için kişiye özel olarak uygulanması mümkündür. Çok hızlı ve ekonomik bir tedavi olan bonding dişlerinin büyütülmesini, dişlerindeki kusurların giderilmesini, dişlerinin arasındaki boşlukların kapatılmasını, diş boylarının eşitlenmesini, dişlerinin şeklinin ya da renginin değiştirilmesini isteyen kişilere uygulanabilen bir prosedürdür. Aynı zamanda diş çürüklerinde de bonding tedavisi tercih edilebilir. 

Bonding Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dişler arasında yer alan ve “Diastema” denilen boşlukları kapatma, dişlerde boy uzatma gibi şekil değişiklikleri yapma ve diş rengini değiştirme gibi amaçlarla bonding tedavisi yapılabilir. Dişler üzerinde herhangi bir kesim yapılmayan bonding yöntemi dişlerinin daha estetik bir görünüme sahip olmasını isteyen kişiler açısından oldukça avantajlı bir çözüm olarak kabul edilir. Porselen lamine, bonding tedavisine en yakın tedavi olarak kabul edilmekle birlikte dişlerde kesim yapılması gerekliliğine sahiptir. Bunun yanı sıra porselen lamine tedavisi hem yapım süreci hem de kullanılan malzeme nedeniyle daha pahalı bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle daha hızlı ve daha ekonomik sonuçlara ulaşma konusunda bonding daha avantajlı bir prosedür olarak kabul edilir.

Bonding Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bonding tedavisinin ilk adımı uygulamanın yapılacağı dişin hazırlanmasıdır. Dişte çürük olmadığı sürece anestezi yapılması gerekmez. Diş hekimi tedavi edilecek dişin doğal rengiyle en iyi eşleşen kompozit dolgu rengini seçmek için renk kılavuzundan yararlanır ve tedavi sürecine başlanır.

Bonding uygulaması yapılacak olan dişin yüzeyi pürüzlendirilerek kondisyon sıvısı uygulanır. Bu sayede kullanılacak yapıştırıcı maddenin dişe yapışması sağlanır. Daha sonra diş rengindeki yapıştırıcı malzeme uygulanır. Sertleşmeden önce istenilen şekli alması sağlanır. Kullanılan bağlayıcı malzemenin sertleşmesi için lazer ya da parlak ışıktan yararlanılır. Yapıştırma malzemesi sertleştikten sonra diş hekimi şekillendirme ya da kesme işlemi yapabilir. Bu işlemden sonra kalan diş yüzeyinin gölgesine ve parlaklığına mükemmel uyum sağlayacak şekilde parlatma yapılır.

Bonding uygulaması genellikle 30 ila 60 dakika arasında tamamlanır. Bu süre dişin mevcut durumuna, uygulamayı yapacak diş hekiminin deneyimine ve kullanılan malzemenin kalitesine göre kısalabilir. Bonding uygulaması genellikle tek seansta tamamlanmakla birlikte yapılacak işlemin detaylarına göre daha fazla seansa gereksinim duyulabilir. Bonding uygulamasından sonra ağız bakımı aksatılmamalı, dişlere zarar verebilecek sert yiyecekler tüketilmemeli, dişlerin temizliği ve bakımı konusunda hassas bir tavır sergilenmelidir. Böylece bonding dolguların zarar görmesi engellenebilir. 

Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Bonding yalnızca diş kırıklıklarının tedavisinde değil aynı zamanda başarılı bir gülüş tasarımı için mükemmel görünümlü dişlere kavuşulmasında da etkili bir tedavi yöntemidir. Diğer estetik diş hekimliği tedavilerine göre daha uygun fiyatlı olan bonding diş kırıklıklarının giderilmesini sağladığı gibi bonding tedavisi yapılan bir dişe, ihtiyaç oluşursa yeniden bonding yapılabilir. Bonding doğal diş formunda bir uygulama olduğundan dışarıdan fark edilmez. Ayrıca dişlerin lekelenmeye karşı direncinin artmasını sağlayan bir uygulamadır. Genellikle bonding uygulaması anestezi gerekmeksizin uygulanabilir. Mümkün olan en az diş kaybının gerçekleştiği uygulama sonucunda kişinin konforu ve öz güveni artar. Ayrıca bonding uygulaması ile dişteki aşınmanın hızlı bir şekilde giderilmesi mümkün olur.

Sıkça Sorulan Sorular