• 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Boyun Germe

Yaş almaya bağlı olarak cilt altındaki elastin ile kolajen gevşemeye ve miktarı azalmaya başlar. Bunun sonucunda destek ve sıkılaştırma görevini yerine getiremez. Kas ve yağ dokusundaki sıkılığın da azalmasına bağlı olarak cildin gergin yapısı bozulur. Cilt altı destek dokusu azaldığı için kemik dokunun dış kısmını meydana getiren kemik zarı yani periost ile cilt arasındaki mesafe fazlalaşır. Tüm bu değişimler; yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru sarkan, gevşek bir cilde neden olur. Bu durum sıklıkla boyun ve yüz bölgesinde gözlemlenir.

Yüzün yaş almadan en çok etkilenen bölümlerinden biri boyun bölgesidir. Boyun bölgesindeki sarkma ve yağlanma sonucunda gıdı denilen kısım ortaya çıkar. Kişinin yüzü her ne kadar genç görünse de gıdısı varsa olduğundan daha yaşlı görünür. Genç, güzel ve enerjik görünümün olmazsa olmazlarından biri sıkı ve gergin bir boyun bölgesine sahip olmaktır. Kadınlarda ve erkeklerde boyun bölgesinde ortaya çıkan sarkmalar göz çevresine ve yanaklara göre daha dikkat çekicidir. Bu nedenle boyun germe estetiği ameliyatları görünümüne dikkat eden kişiler arasında oldukça popüler bir cerrahi prosedürdür.

Yüz bölgesinde genellikle orta hatta, çene hattında, gıdı bölgesinde ortaya çıkan değişiklikler kişide estetik kaygılara neden olmaktadır. Yüzdeki derin kırışıklıklara ek olarak yanaklarda, göz kapaklarında ve elmacık kemiklerinde derecesi kişiden kişiye değişen cilt sarkmaları görülebilmektedir. Ortaya çıkan şikayetlerin hangi lokalizasyonda olduğuna bağlı olarak sadece yüze sadece boyuna ya da her iki bölgeye birden kombine germe operasyonu gerçekleştirilebilir.

Boyun Germe Nedir?

Boyun bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sarkmaların giderilmesi ve bölge derisinin toparlanması amacıyla boyun bölgesindeki derinin gerilmesi boyun germe estetiği olarak isimlendirilir. Boyun germe ameliyatı ya da boyun estetiği ile yaşa bağlı sarkmalara müdahale edilir, pürüzsüz bir görünüme sahip olunması hedeflenir.

Boyun derisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sarkma ve bollaşma genellikle yaş almayla birlikte fark edilir hale gelir. Bunun sonucunda boyun ve çene arasındaki açı kaybolur. Ancak alt çenesi geride ve küçük olan kişilerle çok fazla kilo alıp veren kişilerde daha erken yaşlarda boynun altındaki deride bollaşmalar ortaya çıkabilir. Kilo fazlası olan kişilerde deri bollaşmasına gıdı bölgesinde yağlanma da eşlik edebilir.

Boyun Germe Estetiği Neden Yapılır?

Boyun germe estetiği, daha iyi bir yüz ve boyun görünümüne sahip olmak amacıyla uygulanır. Yapılan operasyon sonucunda kişi yüz hatlarına daha uygun ve yapısal olarak daha sıkı görünümlü bir boyna kavuşabilir.

Birçok kişi yaş almaya bağlı olarak boyun bölgesinde çizgilenme ya da gevşeklik sorunuyla karşı karşıya kalır. Bu durum bazı kişilerde genetik nedenlere bağlı olabileceği gibi aşırı kilo alıp verme nedeniyle de boyunda gevşeklik gözlemlenebilir. Ayrıca ciltte yığılma yani çene altında ikinci bir çene görünümü oluşabilir. Bazı kişilerde hindi boynu denilen cilt gevşekliği ve çift yol görünümü meydana gelebilir.

Boyun germe estetiği ameliyatı ile boyunda bulunan sarkık ve çizgili görüntü giderilebilir, çene altındaki yığılma azaltılabilir, çene ve boyun arasındaki açı ortaya çıkarılarak çene ovalinin belirginleşmesi sağlanabilir. Boyun germe ameliyatı ihtiyaç durumunda yüz germe ameliyatı ile kombine edilebilir.

Boyun Germe Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Boyun germe estetiği ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Prosedür kapsamında kulak önünden kulak memesine uzanan ve kulak arkasına doğru dönen bir kesi yapılarak yüz ve boyun derisi serbest hale getirilir. Yüzün mimik kaslarını içeren yumuşak dokusu dikişlerle yukarı asılır. Daha sonra derinin fazla kısmı çıkarılarak kalan kısım kulak önünde ve arkasında yapılan kesiye dikilir. Çene altındaki gıdı bölgesinden yağ alınması gerekiyorsa liposuction yönteminden faydalanılabilir. 

Boyun bölgesinde yer alan dikine bantlar, çene altından 3-4 cm’lik yatay kesiler yapılacak serbestleştirilir. Boyunda iç korse oluşturulması için birbirlerine dikilir. Eğer boyun derisindeki sarkma çok belirginse ve kişinin alt çenesi hem küçük hem gerideyse; boyun germe ameliyatı sırasında çenenin belirginleştirilmesi için çene ucuna protez koyulması tercih edilebilir. Bu sayede hastanın yüz profili başarılı bir şekilde restore edilmiş olur.

Boyun germe estetiği ameliyatından sonra uygulama bölgesinde şişlik ve morarma görülmesi normal bir durum olarak kabul edilebilir. Geçici olan bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Boyun germe estetiğinden sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için hastanın boynu sıkıştırıp iyileşme sürecini geciktirme riski bulunan boğazlı giysileri tercih etmemesi gerekir. İyileşme sürecinin hızlandırılması için buz uygulaması yapılması faydalıdır. En az 2 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Boyun germe estetiği ameliyatını izleyen ilk 2 hafta cilt bakımı uygulamaları yaptırılmamalıdır. Boyun bölgesi çok fazla hareket ettirilmemeye özen gösterilmelidir.

İyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte hastalar genellikle operasyondan 10 gün sonra işlerine dönebilirler. Bununla birlikte sert boyun hareketleri yapmama konusunda özenli davranmalıdırlar.  Tempolu spor aktivitelerine başlanması için en az 3-4 hafta beklenmeli ancak mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Boyun germe ameliyatından sonra belirtilen süre boyunca sauna, hamam ve buhar banyosundan uzak durulması gerekir. Ayrıca en az 6 ay süreyle yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.

Boyun germe ameliyatı; yüz germe yoluyla boyun germe, çene altı yoluyla boyun germe, derin plan boyun germe, derin boyun yapılarını şekillendiren boyun germe ve açık orta hat boyun germe teknikleriyle uygulanabilir. Boynun şekillendirilmesi için yalnızca liposuction yöntemi de uygulanabilir. Bunun yanı sıra liposuction ve çene ucu ilerletme teknikleri bir arada da gerçekleştirilebilir.

Boyun germe ameliyatı sırasında hangi tekniğin kullanılacağı hastanın ihtiyaçlarına, genel sağlık durumuna ve doktorun deneyimine göre değişiklik gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular