• 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Burun Dolgusu

Burun şekillendirme söz konusu olduğunda, artık geleneksel bir cerrahi burun estetiği için bıçak altına yatmak gerekmiyor. Giderek daha fazla hasta hayallerindeki burun şeklini elde etmek için burun dolgusu yaptırmayı düşünüyor ve invaziv cerrahi yerine bu hızlı ve basit tedaviyi tercih ediyor.

İster boyut ister şekil ile ilgili olsun, birçok insanın burunları hakkında şikayetleri vardır.  Bazı kişiler burunlarının görünümünden dolayı öz güvenlerini kaybedebilir hatta sosyal aktivitelerden uzaklaşabilirler. Yaygın şikayetler arasında şişlikler, çöküntüler ve eğri veya kanca şeklindeki burunlarla ilgili endişeler vardır ve bunların tümü burun dolgusu ile giderilebilir. 

Sıvı rinoplasti olarak da bilinen burun dolgusu, burnu anında sonuçlarla yeniden şekillendirmek için yapılan cerrahi olmayan bir işlemdir. Burun estetiği olmamış ancak burnunun yeniden şekillendirilmesini isteyen hastalar için harika bir seçenektir. Burun ameliyatına bir alternatif,  ‘ameliyatsız rinoplasti’ veya ‘ameliyatsız burun estetiği’ olarak bilinen dermal dolgu maddesi kullanmaktır. Burundaki dermal dolgu , burnu daha pürüzsüz ve zarif hale getirebilir. Burun köprüsüne dermal dolgu maddesi yerleştirilmesi, tümseklerin görünümünü azaltabilir ve burnu öne doğru uzatabilir.

Burun Dolgusu Nedir?

Burun yüzün tam ortasında olduğu için burun ve çevresindeki asimetriler daha belirgin görünebilir ve önemli ölçüde güvensizliğe neden olabilir. Geçmişte birçok hasta için cerrahi rinoplasti tek seçenek olarak görülürken, son yıllarda ameliyatsız estetikteki gelişmeler, artık kişilerin görünümleri hakkında güvensizliğe neden olabilecek birtakım sorunları cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan düzeltme imkanı verir.

Burun dolgusu, burnun yeniden şekillendirilmeye yardımcı olma amacıyla yalnızca dermal dolgu enjeksiyonlarını içeren medikal estetik bir prosedürdür. Burnun şekillendirilmesi ve daha iyi bir görünüm elde etmesi için burun dolgusu yapılarak daha hoş ve simetrik bir görünüm sağlanabilir.

Burun Dolgusu Kimler İçin Uygundur?

Asimetrik görünen ya da yüz şekline uygun olmayan bir buruna sahip olan pek çok kişi burun dolgusu enjeksiyonuna başvurur. Burun dolgusu;

  • Hafif eğik ya da çarpık bir burun,
  • Normalden daha küçük bir burun,
  • Kanca şeklinde bir burun,
  • Burun köprüsünde hafif ila orta dereceli şişlik,
  • Burun köprüsünün hemen üzerinde bir çöküntü,
  • Burun ucunda hafif ila orta derecede sarkma gibi sorunların giderilmesi amacıyla burun dolgusu yapılabilir. Aynı zamanda rinoplasti sonrası burun şeklinin düzeltilmesi gerekliliğinde de burun dolgusu enjeksiyonundan yararlanılabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlara, aktif dönemde otoimmün hastalıkları olanlara, enjekte edilecek dolgu maddesine karşı aşırı derece duyarlılığı olanlara burun dolgusu enjeksiyonu yapılmaz. Burun dolgusu enjeksiyonu uygulanacak hastada tedavi bölgesinde aktif uçuk enfeksiyonunun varlığında da burun dolgusu enjeksiyonu gerçekleştirilmez.

Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?

Burun dolgusu enjeksiyonu yapılacak olan hasta muayene edilerek gereksinimleri belirlenir. Tedavi bölgesine lokal anestezik etkili krem uygulanarak bölgede uyuşma sağlanır. Hastanın gereksinimlerine göre belirlenen bölgelere ve belirlenen dozlarda dolgu maddesi enjeksiyonu yapılır. Burun dolgusu enjeksiyonu 20 ila 30 dakika içerisinde tamamlanır. 

Burun dolgusundan sonraki ilk 24 saat uygulama bölgesi ovuşturulmamalı ve burna herhangi bir darbe almamaya özen gösterilmelidir. Burun dolgusu enjeksiyonunu izleyen ilk 3 gün sıcak duş, banyo, hamam ve saunadan kaçınılmalıdır. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmama konusunda dikkatli olunmalı ve ağır spor faaliyetlerinde bulunulmamalıdır. Aynı süre içerisinde sigara, alkol, kan sulandırıcı ilaçlar ve aspirin, ibruprofen içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. Yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalar tüketilmemelidir. 

Burun Dolgusu Ne Zaman Yapılır?

Burun dolgusu;

  • Burun-dudak kesişiminin belirginlik kazanması,
  • Burun sırtının daha düz bir görünüme kavuşması,
  • Burundaki asimetrilerin giderilmesi,
  • Rinoplasti sonrası meydana gelen şekil bozukluklarının giderilmesi,
  • Burun eğriliklerinin kısmen ya da tamamen giderilmesi,
  • Kırıkların neden olduğu estetik bozuklukların düzeltilmesi,
  • Asimetrik burun deliklerinin simetrik hale getirilmesi,
  • Burun ucu, burun sırtı ve burnun yan kısımlarındaki hacim eksikliklerinin giderilmesi gerekliliğinde uygulanabilecek bir medikal estetik prosedürdür.

Burunda köklü değişiklikler yapılması gerekmeyen durumlarda burun dolgusu estetiği doğru bir seçim haline gelebilir. Ameliyat konusunda karar veremeyenler ve elde edilecek değişiklikleri önceden görmeyi isteyenler burun dolgusu estetiği yaptırmayı tercih edebilirler.

Burun Dolgusunun Avantajları Nelerdir?

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı en popüler estetik cerrahi prosedürlerinden biri olsa da birçok hasta potansiyel komplikasyonlar ve istedikleri sonuçların elde edilememesi riski nedeniyle burun estetiği ameliyatı planlarını erteler.  Ameliyatsız burun estetiği, burnu yeniden şekillendirmek için sadece dermal dolgu maddesi kullanan, genel anesteziye ve kalıcı, invaziv cerrahi bir prosedüre gerek kalmaması ve günlük yaşantıyı kesintiye uğratmaması ile geleneksel cerrahi rinoplastiye güvenli, non-invaziv bir alternatiftir. Ameliyatsız burun estetiği yani burun dolgusu aynı zamanda geleneksel cerrahi rinoplastiden önemli ölçüde daha ekonomiktir. 

Burun dolgusu enjeksiyonu, burnunun şeklini değiştirmek isteyen ancak ameliyat olmak istemeyen kişiler için mükemmel ve ekonomik bir seçenektir. Tedavinin sonuçları anında görülür ve herhangi bir kesinti, genel anestezi veya uzun süreli iyileşme süresi söz konusu değildir. Ayrıca kalıcı değildir. Bu sayede yaş almayla birlikte değişen ihtiyaçlara göre prosedürün şekillendirilmesi mümkün olur.

Sıkça Sorulan Sorular
Burun Dolgusunun Yaşı Var mıdır?

Burun dolgusu burun ve kıkırdak gelişiminin tamamlanmadığı kişilere uygulanmaz. Bu nedenle genellikle 18 yaş üzerindeki kişilere burun dolgusu yapılır. Burun dolgusu enjeksiyonu için bir üst sınırdan bahsedilmemekle birlikte ileri yaşlardaki hastalarda burun dolgusu enjeksiyonu uygunluğu yapılan değerlendirmeler sonucunda kişi özelinde belirlenir.