• 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Porselen Diş Kaplama

Bireylerin öz güvenlerini etkileyen en önemli unsurların başında güzel dişlere ve sağlıklı gülüşlere sahip olmak gelir. Tam tersi durumlarda ise öz güven eksikliği ile karşı karşıya kalınması olasıdır. Bu durumda kişiler gülme ve konuşma sırasında çekingen davranabilir ya da ağızlarını kapamak zorunda hissedebilirler. Porselen diş kaplama dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve estetik olarak hoş olmayan bir görünüme neden olan sorunların ortadan kaldırılması ve kişinin daha kaliteli bir gülüş elde edilmesi için uygulanan etkili bir yöntemdir. Porselen diş kaplama kişilerin yalnızca istedikleri gülüşe sahip olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda ideal ağız fonksiyonlarına kusursuz bir şekilde kavuşma imkanı da verir. Porselen diş kaplama uygulamasından en etkili sonuçların alınabilmesinin temeli, her hastanın diş protezinin, uygulama yapılacak dişe göre kişi özelinde tasarlanmasıdır. Bunun yanı sıra doğal görünümün yakalanması için uygun nitelikte ve üst düzey kalitede olmasına özen gösterilmelidir.

Porselen Diş Kaplama Nedir?

Porselen diş kaplama, porselenden elde edilen malzemenin orijinal dişin yüzeyine kaplama yapılması yoluyla uygulanan bir diş kaplama tekniğidir. Porselen diş kaplama, dişlerdeki çeşitli kusurların giderilmesi amacıyla uygulanan onarıcı ve kozmetik bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır. Hasarlı, çarpık ya da aralarında boşluklar olan dişlerin şeklinin, renginin ve boyutunun değiştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Porselen diş kaplama tedavisi uygulanacak hastaların diş ölçümleri ve kalıplamaları yapıldıktan sonra porselen kaplama hasta özelinde ve laboratuvar ortamında tasarlanıp üretilir. Tırnak kalınlığındaki kabuklar dişlerin üzerine yapıştırılarak porselen diş kaplama tedavisi tamamlanır.

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Porselen diş kaplamalar, mevcut dişlerin görünümlerinin iyileştirilmesi amacıyla dişlerin üzerine yerleştirilen ince kabuklardır. Porselen diş kaplama tedavisi uygulanacak hastaların ilk tedavilerinde uygulanacak prosedür hakkında hastaya detaylı bilgi verilir. Dişler incelendikten sonra gerekli görülmesi halinde röntgen çekilir. Hastanın mevcut dişlerinin ölçüsü alınarak model oluşturulabileceği gibi bilgisayar teknolojilerinden yararlanılarak da dişlerin üç boyutlu görüntüsü elde edilir. Bu modeller ya da görüntüler kullanılarak kaplamalar laboratuvar ortamında hazırlanır. Genellikle 2 ila 3 hafta içinde kaplamalar hazır hale gelir. Bununla birlikte bu sürenin porselen diş kaplama yapılacak olan diş sayısına göre değişiklik göstermesi mümkündür.

Porselen diş kaplama tedavisi uygulanacak hastaların dişlerine detaylı bir temizlik uygulanır. Bu sayede kaplamaların doğal diş rengine uyumlu olmasını sağlayacak renk belirlenir. Dişin mine tabakası kaplamaların dişe kolayca yapışması için az miktarda aşındırılır. Bundan sonra yeniden ölçü alınır ve porselen kaplamalar hazırlanana kadar hastaya geçici bir kaplama verilir.

Porselen kaplamalar hazırlandığında dişlere kalıcı olarak yapıştırılmadan önce uyumluluğun gözlemlenmesi için birkaç gün süreyle geçici olarak yapıştırma işlemi uygulanması tercih edilebilir. Bu sürenin sonunda dişlerin rengi ve formu konusunda hasta ve diş hekimki fikir birliğine varırsa özel bir yapıştırıcı kullanılır ve kaplamalar sabitlenir. Daha sonra ışınla kürleme yoluyla sertleştirilen kaplamaların fazlalıkları temizlenir ve parlatılır. Porselen diş kaplama tedavisi tamamlandıktan birkaç hafta sonra hasta kontrole çağrılır. Böylece hastanın diş etlerinin porselen kaplamaya nasıl tepki verdiği kontrol edilir. 

Porselen diş kaplama tedavisinin ardından en az 1 hafta boyunca hasta aşırı sıcak-soğuk yiyecekler ve içecekler ile dişe yapışan veya sert yiyeceklerden uzak durmalıdır. Ağız hijyeninin doğru bir şekilde sağlanması durumunda porselen diş kaplamalar uzun süre dayanıklılıklarını koruyabilirler. Bunun sağlanabilmesi için aşındırıcı olmayan bir diş macunu kullanılarak dişler düzenli olarak fırçalanmalı, günde iki kez diş ipi ve her diş fırçalama sonrası ağız gargarası kullanılmalıdır. 

Porselen diş kaplamaların lekelenme olasılığı oldukça düşük olsa da uzun ömürlü olmaları için asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmaya, çay, kahve, sigara gibi dişlerde renklenmeye neden olabilecek maddeleri tüketmemeye ya da tüketimlerini sınırlandırmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca dişlerde zarara neden olabilecek darbelerden uzak durulmalı, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olunmalı, ön dişlerle koparma işlemi yapılmamalıdır. Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerin geceleri koruyucu plak kullanması porselen diş kaplamaların uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir.

Neden Porselen Diş Kaplama Yaptırmalıyız?

Porselen diş kaplama diş bozukluklarının giderilmesini ve estetik bir görünüm elde edilmesini sağlayan en etkili dental prosedürlerin başında gelir. Çene kapanması ve asimetrik kapanma bozukluklarının giderilmesi noktasında da porselen diş kaplama tedavisi tercih edilebilir. Ayrıca çeşitli nedenlerle diş kaybı yaşanmış olan bölgelerdeki diş eksikliklerinin giderilmesi için tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biri porselen diş kaplamadır.

Porselen Kaplama ile Zirkonyum Diş Arasındaki Fark Nedir?

Porselen kaplama yönteminde dayanıklılık, metal destekli kaplama yapılarak sağlanır. Dental seramik de denilen maddenin kullanımıyla yapılan porselen kaplamada kullanılan metal köprü genellikle altın ya da platindir. Bu metallere kobalt alaşımı yapılarak dayanıklılık artırılabilir ve çelik dayanıklılığına sahip olunabilir. Ancak metallerin dişler ve diş etleri ile tam olarak uyumlu olması söz konusu değildir. Ayrıca ışık geçirgenlikleri de yoktur. Bunun sonucunda doğal diş renginden uzak, mat ve donuk bir görünüm sergileyebilirler. 

Porselen kaplama yönteminde dişe sabitlenme sağlanması için metallerin rengi karartılır. Buna bağlı olarak dişin altına koyu bir madde yerleştirildiğinden zaman içinde diş etinin çevresinde mor bir renk meydana gelebilir hatta diş eti çekilmesi ortaya çıkabilir. Porselen kaplamanın diş etine tam olarak oturmadığı durumlarda dişle kaplama arasında oluşan aralıkta gıda artıkları birikerek ağız kokusuna ve diş çürümelerine yol açabilir. Bu durumda estetik bir görünüme sahip olmak isteyen hastalar için porselen diş kaplama dezavantajlı bir hale gelebilir. 

Porselen kaplama ışık geçirgenliği olmadığı için özellikle ön dişlerde yapay bir görünüme yol açar. İnceltme, kesme ve törpüleme işlemleriyle doğal dişlere müdahale edilmesinin söz konusu olduğu porselen diş kaplama yönteminde yerleştirilen porselenin kaba görünmemesi için fazla miktarda doğal diş dokusu çıkarılması gerekebilir.

Zirkonyum diş kaplama yönteminde metal desteksiz diş kaplama yapılır. Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip bir madde olduğundan diş renginde doğallığın sağlanması mümkündür. Bu kaplamalarda yapay görünümün engellenmesi noktasında önemli bir avantajdır. Zirkonyum kaplama dişlere ve diş etlerine zarar vermez. Kolay uyum sağlayan bir madde olmasının yanı sıra sıcak-soğuk geçirgenliği ve hassasiyeti noktasında doğal dişten farksızdır. Zirkonyum kaplama yapılırken doğal dişlere mümkün olduğunca az müdahale edilir. İnceltme ve törpüleme işlemine daha az ihtiyaç duyulur. İnce ve şeffaf olmasına karşın zirkonyum oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.

Porselen Diş Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dişlerde ortaya çıkan ciddi sorunların ve kayıpların giderilmesi noktasında porselen diş kaplama yöntemine başvurulabilir. Kanal tedavisi uygulaması sırasında kırık meydana gelen, aşırı madde kaybı olan dişlerde ve diş altlarında çürükler oluştuğu durumlarda porselen diş kaplama tercih edilebilir. Çapraşık dişlerde, ağızda eksik diş olduğunda ve estetik açıdan daha iyi bir görünüm istendiğinde de porselen diş kaplama yapılabilir.

Porselen Diş Kaplama Kimlere Yapılır?

Diş beyazlatma hem kadın hem erkekler arasında çok ilgi gören ve bu nedenle diş hekimleri tarafından en sık uygulanan tedavilerin başında gelir. Bununla birlikte diğer diş estetiği tedavilerine göre diş beyazlatma daha uygun maliyetlidir. Diş beyazlatma tedavisinin en önemli avantajı tedavisinin hızlı ve konforlu bir şekilde uygulanması buna bağlı olarak sonuçların da kısa süre içerisinde elde edilebilmesidir. 

Diş beyazlatma fiyatları uygulanacak yöntem başta olmak üzere birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebilir. Uygulanacak diş beyazlatma yöntemi, kaç seans uygulama yapılacağı, kombine diş beyazlatma yöntemi uygulanıp uygulanmadığı gibi etkenler başta omak üzere pek çok faktör değerlendirilerek hasta özelinde diş beyazlatma fiyatı belirlenir. Diş beyazlatma fiyatı belirlenmesi için öncelikle hastaya uygulanacak olan tedavi planlanmalıdır. Bununla birlikte ev tipi diş beyazlatma fiyatları, ofis tipi diş beyazlatma fiyatları ile kıyaslandığında daha uygun rakamlardır.

Sıkça Sorulan Sorular