• 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Şeffaf Plak Tedavisi

Güzel bir gülümseme her şeyi değiştirebilir. Düzgün dişler, yalnızca kişisel ve profesyonel yaşamda ekstra bir güven artışı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini de azaltır.

Dişlerde düzensizlikler olması kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında gelir. Çarpık ve yanlış hizalanmış dişlere sahip olmak estetik açıdan kötü bir görünüme bunun doğal bir sonucu olarak da kişide öz güven kaybına yol açar. Pek çok kişi dişlerinin düzgün olmaması nedeniyle gülüşlerinden memnuniyetsizlik duyarlar. Bunun sonucunda ya gülmekten kaçınır ya da gülerken ve konuşurken ellerini ağızlarıyla kapama zorunluluğunu hissederler. Ortodontik tedavi dişlerin görünümünü iyileştirme ve güzel bir gülümseme elde etmenin yanı sıra yemek yeme ve konuşma işlevlerinin yerine getirilmesinde de önemli bir rol oynar. Bu açıdan değerlendirildiğinde dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesinin yalnızca estetik kaygıların giderilmesi değil aynı zamanda ağız sağlığı açısından da son derece önemli olduğu açıkça ifade edilebilir. Dişlerdeki çapraşıklıkların ve dizilim bozukluklarının tedavi edilmemesi diş kaybı, diş çürümesi, çene problemleri, diş eti hastalıkları, konuşma ve çiğneme bozuklukları gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan daha güzel bir gülümsemeye sahip olmak bunun için de dişlerindeki çapraşıklıkları düzelttirmek isteyen kişilerin önündeki en büyük engel geleneksel metal braketlerin neden olduğu görüntüydü. Diş telleriyle dolaşmak istemeyen kişiler ortodontik tedaviye başlayamıyor ve dişlerindeki estetik olmayan görünümle yaşamaya devam ediyordu. Hem teknolojideki hem diş hekimliği tedavilerindeki gelişmeler sonucu kullanılmaya başlayan şeffaf plak tedavisi sayesinde bu sorun oldukça konforlu bir şekilde ortadan kaldırılabilmekte ve diş teli takmak yerine daha estetik çözümlerle daha iyi görünen dişlere ve gülüşlere sahip olunabilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi, hastanın dişlerindeki çapraşıklığın giderilmesi amacıyla kişiye özel olarak üretilen ve belirli aralıklarla değiştirilen şeffaf plakların kullanıldığı bir prosedürdür. Dişlerdeki çapraşıklık görünmez şeffaf plaklar sayesinde düzeltilebilir. Şeffaf plakların en önemli özelliği neredeyse tamamen görünmez olması ve hastanın tüm dişlerini sarmasıdır. Şeffaf plak tedavisi, “Telsiz ortodontik tedavi” olarak da bilinir. En son teknolojiyle uygulanan bir ortodontik tedavi olan şeffaf plak tedavisinde dişlerin ideal pozisyonlarına getirilebilmesi amacıyla geleneksel diş telleri yerine görünmez şeffaf plaklar kullanılarak tedavi tamamlanır.

Şeffaf Plak Tedavisi Neden Yapılır?

Şeffaf plak tedavisi, dişlerdeki çapraşıklığın düzeltilmesi sırasında tedavi görüldüğünün belli olmaması avantajını sağlar. Şeffaf plak tedavisi hafif ve orta düzeydeki diş çapraşıklıklarının giderilmesinde kullanılabilen bir prosedürdür. Şeffaf plak teknolojisi sayesinde diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı söz konusu olmadan ayrıca tedavi görüldüğü dışarıdan belli olmadan dişlerin ideal pozisyona getirilmesi, hastanın sağlıklı ve estetik gülüşlere kavuşması sağlanır. 

Şeffaf plak tedavisi uygulaması halinde geleneksel ortodontik tedaviye göre dişlerdeki çapraşıklık sorununun daha kısa bir süre içerisinde düzeltilmesi mümkün olabilmektedir. Şeffaf plak tedavisinin önemli bir avantajı geleneksel diş teli tedavisinden farklı olarak tedavi sırasında beslenme konusunda kısıtlama olmamasıdır. Hastalar tedavi süresince şeffaf plaklarını çıkardıkları takdirde istedikleri her şeyi yeme içme imkanına sahip olurlar. Ayrıca geleneksel diş teli tedavisinde dişlerin üzerinde yer alan metal braketler şeffaf plak tedavisinde kullanılmadığından diş fırçalama işlemi sırasında dişlerde ve diş etlerinde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmaz.

Şeffaf Plak Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Şeffaf plak tedavisi yalnızca çocuklara ve gençlere değil aynı zamanda erişkinlere de kolaylıkla uygulanabilen bir prosedürdür. Bununla birlikte kişiye şeffaf plak tedavisinin uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki karar kişi özelinde yapılan değerlendirme sonrası verilir. Eğer ortodontik tedavi kapsamında hastanın dişinin çekilmesi gerekiyorsa şeffaf plak yöntemi uygulanamaz. Şeffaf plak tedavisi dişlerindeki çarpıklıkların hoşnut olmayan, daha düzgün görünümlü dişlere sahip olmak isteyen ancak geleneksel diş tellerini kulanmak istemeyen hastalar için ideal bir yöntemdir. Özellikle kamusal ve halka açık alanlarda çalışan, medya ya da sanat dünyasında faaliyet gösteren ya da dışarıdan fark edilmeksizin hızlı ve etkili bir şekilde diş yapısının düzeltilmesini isteyen kişilere şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Bu sayede kişiler şeffaf plak tedavisi sırasında herhangi bir farklılık söz konusu olmadan, günlük sosyal aktivitelerine ve rutinlerine kesintisiz devam ederken öz güvenlerini tazeleyecek, mükemmel formda dişlere sahip olma ayrıcalığını yaşarlar.

  • Dişleri arasında mesafe darlığı olan yani dişlerin ağız içine yerleşmesi konusunda yer darlığı olan,
  • Dişleri birbirinin üzerine yaslanmış veya birbirine geçmiş gibi bir görünüme sahip olan,
  • Dişlerinin diziliminde asimetri bulunan,
  • Ağız, diş ve çene yapısı şeffaf plak tedavisine uygun bulunan,
  • Çene yapısında herhangi bir anormallik yer almayan,
  • Alt ve üst çene kemiklerinde gömülü diş olmayan,
  • 12 yaşından büyük kişilere şeffaf plak tedavisi uygulanması mümkündür.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeffaf plak tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle hastanın gerekli kontrollerden geçirilmesi ve tedaviye uygunluğuna karar verilmesi gerekir. Tedaviye uygun bulunması halinde hastanın alt ve üst çene ölçüsü alınır. Dişler fotoğraflanarak gerekli hallerde ağız içi röntgeni çekilir. Diş hekiminin çalıştığı şeffaf plak firmasına hastadan alınan ölçülerin gönderilmesiyle birlikte burada dişler dijital ortama aktarıldıktan sonra hastanın ve doktorun isteklerinin değerlendirilmesinin artından dişler dijital ortamda, hastanın da anlamlandıracağı şekilde son hallerine getirilir. Ortalama 1 ila 2 hafta süren dijital şeffaf plak analizi tamamlanınca hastaya tedavi sonrası dişlerinin elde edeceği görünüm sunulur ve onay vermesi halinde yaklaşık 1 ila 2 hafta sürecek olan şeffaf plak üretim sürecine başlanır.

Bazı dişlere beyaz butonlar koymayı sağlayan, 1 adet alt ve üst çene için anahtar şeffaf plakla dişlerin üzerine diş rengi butonlar koyulmakta olup söz konusu butonlar geleneksel tel tedavisindeki porselen braketlerin görevini üstlenir. Ağız içinde hemen hemen hiç görünmezler. Eğer dişlerdeki çapraşıklık fazlaysa dişlerin sağından ve solundan İPR ya da Stripping olarak bilinen çok küçük aşındırmalara gerek duyulabilir. Bu aşındırmalar 0.05 ila 0.30 milim arasında değişir. Bu aşındırmalar diş minesini geçmediğinden dişte çürümeye ya da hassasiyete neden olmaz. İşlemler tamamlanmasının ardından diş hekimi hastasına ilk şeffaf plağını takar ve hastanın şeffaf plağı takıp çıkarmasını ister.

Şeffaf plak ilk takıldığında dişlerde ağrı ve sıkışma hissi yaşanması normal bir durum olarak kabul edilir. Şeffaf plak tedavisinin tamamlanmasıyla birlikte hasta özelinde uygulanan tedaviye göre hastanın 1 ila 2 ay süreyle pekiştirme plağı takması ihtiyacı doğabilir. Pekiştirme plakları normalde kullanılan plaklardan daha sert bir yapıya sahiptir. Kullanılmalarının nedeni dişlerin yeni yerlerine alışmasını sağlamaktır. Şeffaf plak tedavisi tamamlandıktan sonra  tıpkı ortodontik tedavide olduğu gibi geri dönme riski söz konusudur. Bu tür olumsuzluklarla karşı karşıya kalınmaması için dişlerin arkasına “Retainer” adı verilen gözükmez tel takılması söz konusu olabilir.

Hastaların şeffaf plakları takarken yavaşça ön dişlerine doğru ittirmeleri ve parmaklarıyla eşit miktarda kuvvet uygulayarak sağ ve sol azı dişlerine doğru yerleşene kadar şeffaf plağı bastırarak işlemi tamamlamaları gerekir. Şeffaf plağın çıkarılması sırasında da herhangi bir azı dişinden başlayıp diğer azı dişine doğru parmak ucuyla plağın dişlerden çıkarılması gerekir. Şeffaf plakta herhangi bir zarar oluşmaması için farklı yöntemler denemekten ve keskin bir nesne kullanarak çıkarmaya çalışmaktan kaçınılmalıdır. Şeffaf plak çıkarılır çıkarılmaz hasta hemen durulamalı, fazla suyu silkelemeli ve kendisine verilen özel kutu içinde muhafaza etmeye özen göstermelidir.

Diğer yandan şeffaf plaklar her kullanım öncesinde yumuşak kıllı diş fırçasıyla ve az miktarda diş macunu kullanılarak fırçalanmalıdır. Şeffaf plakların temizlenmesi işlemi her plak için birer dakika olmak kaydıyla yapılmalıdır. Şeffaf diş plaklarının temizliği yapılırken her temizlemeden sonra dikkatlice durulanması ihmal edilmemelidir. Şeffaf plakların bakımı yapılırken takma diş temizleyiciler kullanılmamalı ve gargara ürünleri ile yıkama yapılmamalıdır. Bunun nedeni bu tür ürünler kullanıldığı takdirde şeffaf plaklarda zarar meydana gelme ve şeffaflıklarının kaybolma riskinin olmasıdır.

Şeffaf plak tedavisi süresinde yeme içme öncesi şeffaf plaklar mutlaka çıkarılmalı, her yemek ve atıştırmalık sonrası dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf plak tedavisi fiyatları gibi şeffaf plak tedavisi süresi de kişiden kişiye değişebilir. Şeffaf plak tedavisi uygulanacak hastanın diş yapısı bu noktada çok önemlidir. Hafif vakalarda genellikle 9 ila 15 ay arası bir sürede olumlu gelişmeler elde edilir. Bunun için şeffaf plaklar her gün ortalama 20 ila 22 saat takılmalıdır. Kalan sürede şeffaf plakların yalnızca yemek yeme ya da diş fırçalama gibi aktiviteler sırasında çıkarılması söz konusu olmaktadır. Bu yüzden şeffaf plak tedavisi, başarısı büyük oranda hastanın düzenli uygulamasına bağlı olan bir tedavi olma özelliğine sahiptir. Eğer doktorun belirtmiş olduğu sürelerde şeffaf plaklar düzenli olarak kullanılmazsa dişlerin doğru şekilde dizilimi için gereken süre uzayacaktır. Şeffaf plakların günde 20 ila 22 saatten daha az bir süreyle takılması tedavinin planlanan şekilde ilerlememesi gibi farklı olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular
Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları

Şeffaf plak tedavisi, metal ya da porselen teller ile uygulanan ortodontik tedavilere göre daha yüksek maliyetlidir. Şeffaf plaklar set halinde üretilir. Şeffaf plak tedavisi fiyatları hastaya kaç set şeffaf plak uygulanacağına ve tedavi kapsamında kullanılacak olan plaklara göre belirlenmektedir. Ayrıca hastanın dişlerindeki çapraşıklıkların şiddeti ve öngörülen şeffaf plak tedavisi süresi gibi etkenler şeffaf plak tedavisi fiyatları belirlenirken dikkate alınır. Yani şeffaf plak tedavisi fiyatları hasta özelinde uygulanacak olan tedavinin detaylarına göre belirlendiğinden yapılan muayene sonrasında şeffaf plak tedavisinin planlanması ve yapılan planlamaya göre fiyatlama yapılması daha doğru bir adım olarak kabul edilir.