Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Yağ Enjeksiyonu

Son yılların farklı amaçlara yönelik olarak en sık uygulanan prosedürlerinden biri olan yağ enjeksiyonu; kişinin kendi vücudundan alınan yağın vücuttaki bir başka bölgeye aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Bu sayede yağ enjeksiyonu ile uygulama bölgesinin iyileştirilmesi ya da hacim kazandırılması amaçlanır. Prosedür kapsamında ilk olarak donör bölgeden yağ alınır, çıkarılan yağ belirli işlemlerden geçirilerek enjeksiyona hazır hale getirilir  ve hedef bölgeye enjekte edilir.  Yüz, el, göğüs, kalça ve bacak bölgelerinde kozmetik görünümün iyileştirilmesi amacıyla uygulanan güvenli bir yöntem olarak kabul edilen yağ enjeksiyonundan yara izlerinin iyileştirilmesi konusunda da yararlanılabilir.

Yağ Enjeksiyonu Nedir?

Yağ enjeksiyonu diğer bir deyişle otolog yağ nakli kişinin vücudunda fazla yağların olduğu bölgeden alınarak çeşitli işlemlerden geçirilen yağların hacim eksikliği olan bölgelere enjekte edilmesiyle uygulanan bir prosedürdür. Son derece etkili bir yumuşak doku dolgu malzemesi olan yağ vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan çökük alanların doldurulması amacıyla kullanılabilir. Bu yöntemde kişinin kendi yağ dokusu kullanıldığı için herhangi bir yan etkiye ya da alerjiye neden olması söz konusu değildir.

Yağ enjeksiyonu prosedürleri farklı cilt yenileme ve yüz germe operasyonları ile kombine edilerek uygulanabilmektedir. Diğer dolgu uygulamalarından farkı yağ enjeksiyonunda kişinin kendi vücudundan alınan yağ hücrelerinin kullanılması ve vücuda herhangi bir yabancı madde enjekte edilmediğinden alerjik reaksiyon gelişmesi riskinin olmamasıdır. 

Yüze yağ enjeksiyonu uygulamasında enjekte edilen yağlar homojen bir şekilde dağıtıldığından yağlardaki erime homojen olarak gerçekleşmekte ve asimetri oluşması riski minimize edilmektedir.

Yağ Enjeksiyonu Neden Yapılır?

Yağ enjeksiyonu;

Yüzünde ya da vücudunda ortaya çıkan çöküntü bölgelerin doldurulmasında,
Radyoterapi nedeniyle azalan cilt kalitesinin iyileştirilmesinde,
Daha az görünür düzeydeki atrofik skar dolgularında,
Göğüslerin büyütülmesi ve yeniden yapılandırılması için uygulanan göğüs rekonstrüksiyon revizyon cerrahisinde,
Yüzün ya da vücudun belirli bölgelerine daha fazla hacim kazandırılmasında uygulanabilen etkili bir prosedürdür.
Yağ enjeksiyonu yönteminde kullanılacak olan yağ genellikle kişinin karnından, kalçasından, belinden ve uyluk bölgelerinden alınır. Bunların yanı sıra cerrah uygun gördüğü takdirde kişinin farklı vücut bölgelerinden yağ alınması da mümkündür.

Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Yağ enjeksiyonu prosedüründe öncelikle donör bölgeye ve uygulama bölgesine lokal anestezi yapılır. Damar içi sıvılar donör bölgeye enjekte edilir. Bu sayede yağ alma işlemi kolaylaştırılır. Liposuction yöntemiyle yağ alındıktan sonra döküntü, fazla sıvı ve ölü hücrelerin canlı adipoz yağ hücrelerinden ayrılması için santrifüjleme ve boşaltma işlemleri uygulanır. Bu prosedürde uygulanabilecek diğer bir alternatif steril salin solüsyonla yağın yıkanmasıdır. Atılan yağlar muhtemelen greftte yaşamayacak yağ hücreleri olduğundan iyi hücreler açısından bir sorun haline gelmeleri engellenmiş olur. İşlenmiş yağ bu uygulamaların ardından, hacim kazandırılmak istenilen bölgenin deri altı dokusuna ve küçük damlacıklar şeklinde enjekte edilir. Bu sayede her bir yağ damlasına mümkün olan en iyi kan tedariki sağlanır ve yağ greftlerinin hayatta kalma olasılığı artırılır. Yağ enjeksiyonu uygulamasından sonra vücut enjekte edilen yağın bir kısmını emer. Bu nedenle ihtiyaç duyulandan daha fazla yağ enjeksiyonu yapılması tercih edilir.

Yağ Enjeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Yağ enjeksiyonu; vücutta hacim eksikliği bulunan bölgelerin büyütülmesi ya da doldurulması amacına yönelik olarak uygulanan etkili ve popüler bir prosedürdür.

Yağ enjeksiyonunun sıklıkla uygulandığı bölgelerin başında yüz bölgesi gelir. Lipofilling olarak bilinen yüze yağ enjeksiyonunda kişinin karın, kalça, uyluk ya da uygun görülen farklı bir bölgesinden yağ alınır ve bu yağın nakledilmesiyle yüzün belirli bölgelerine hacim verilir ya da kaybedilen hacim geri kazandırılır. Minimal invasive bir prosedür olan yüze yağ enjeksiyonu;

Yanaklardaki çökmenin giderilmesi,
İnce dudakların daha dolgun bir hale getirilmesi,
Ciltteki çukur görünümün iyileştirilmesi,
Marionette çizgileri ile derin nazolabial kıvrımların giderilmesi için yapılır.
Kalça şekillendirme için de yağ enjeksiyonu uygulanabilir. Bu sayede implant kullanılması gereği ortadan kaldırılarak kalçaları şekli ve boyutu artırılır. Bu kapsamda karın, kalça, bel ya da uyluklardan liposuction ile yağ alınıp işlemden geçirilir. Daha sonra kalçanın belirlenen bölgelerine enjeksiyon yapılır. Sorunlu bölgelerde yağ kaybını sağlayan bu yöntem aynı zamanda şekilli kalçalara sahip olma imkanı verir.

Bacak düzeltme amacıyla yağ enjeksiyonu uygulanarak baldırlar ve uylukların dış hatları iyileştirilir, bacaklarda ortaya çıkan yumuşak doku sorunları giderilir. Aynı şekilde ameliyat, enjeksiyon ya da yaralanma nedeniyle oluşan yumuşak doku sorunları giderilebilir, şekillendirme ve iyileştirme sağlanabilir. Bacak düzeltme amacıyla yağ enjeksiyonu;

Bacakların görünümünden ya da şeklinden memnun olunmaması,
Doğumsal hastalıklar ya da travma nedeniyle sorun yaşanması durumunda uygulanabilir.
Memelere yağ enjeksiyonu, memelerin büyütülmesi amacıyla uygulanır. Meme boyutunda nispeten küçük bir artış ve doğal bir görünüm elde edilmesini hedefleyen kadınlara uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürde hastanın kendi vücudundaki yağ kullanılarak büyüme sağlanır. Bu nedenle meme implantı uygulamalarına göre daha doğal bir sonuç alınır. Memeye yağ enjeksiyonunda da, diğer tüm yağ enjeksiyonlarında olduğu gibi transfer edilen yağların tümünün hayatta kalmaması mümkündür. Genellikle transfer edilen yağ hücrelerinin ne kadarının hayatta kaldığı uygulamanın kalıcılığı açısından belirleyicidir. Bununla birlikte yaş almaya ya da kilo vermeye bağlı olarak yağ hücrelerinde küçülmeler ve hacim kaybı ortaya çıkabilir. Yağ enjeksiyonu uygulanacak olan kişinin memelerinde sarkma varsa yağ enjeksiyonunda önce mutlaka meme dikleştirme estetiği ameliyatı yapılmalıdır. Aksi bir durumda memenin daha çok sarkması gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Memeye yağ enjeksiyonu yapılabilmesi için kişinin meme dokusu yeterli olmalı ve vücudunda yeterli yağ hücresi bulunmalıdır.

Genetik olarak asimetrik ya da küçük göğüslere sahip olunması,
Hamilelik ya da emzirme nedeniyle memelerin hacminin azalması,
Kilo kaybı nedeniyle memelerin hacminin azalması ya da boyutunun küçülmesi,
Yaş almaya bağlı olarak memelerin boyutunun, şeklinin ya da hacminin değişmesi ve kişide bu nedenle memnuniyetsizlik oluşması durumunda memeye yağ enjeksiyonu yapılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular