• 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Yüz Germe

Yüz bölgesi özellikle kadınlar için son derece büyük önem taşımaktadır. Yaş alma belirtileri ilk olarak yüzde başladığından günümüzde hem erkekler hem kadınlar cerrahi ve cerrahi olmayan yüz gençleştirme uygulamalarına büyük ilgi göstermektedir.

Yüz germe estetik kaygılar nedeniyle uygulanan bir medikal işlem olarak görülse de bazı durumlarda tıbbi bir gereklilik haline de gelebilir. Yaygın olarak estetik kaygılarla başvurulan yüz germe operasyonlarında çoğunlukla belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan deri gevşemeleri ve sarkmaları toparlanabilmektedir. Bununla birlikte yüz germe prosedürü için bir yaş sınırlaması söz konusu değildir. Kişinin kendi yüzünün yaşlandığını ve dinamikliğini kaybettiğini fark etmesi ve bundan dolayı rahatsızlık hissetmesi yeterlidir. Obezite cerrahisi sonrası dramatik kilo kaybı görülen hastalarda da yüz cildinde ortaya çıkan sarkıklıkların giderilmesi için yüz germe prosedürlerinden yararlanılabilmektedir.

Yüz Gerdirme Estetiği Nedir?

Yüzünde ciddi düzeyde kırışıklık ve sarkma olan kişilerin yüzlerinin daha iyi bir görünüme kavuşturulması için klasik yüz gerdirme tekniklerinden yararlanılır. Yüz gerdirme ameliyatı olarak bilinen cerrahi prosedür sayesinde; yüzde yaş almaya ve diğer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıklar ve sarkmalar asma ve germe yoluyla giderilebilir.  Bu prosedürün amacı çenede, alt ve orta yüzde ortaya çıkan yaşlanma belirtilerinin giderilmesidir. Yüz derisi; yaş alma, stres, alkol, sigara, güneş ışınları ve kötü beslenme gibi etkenlere bağlı olarak zaman için kırışıp sarkabilir. Yüzde yaşlanma belirtileri; alın çizgilerinin belirginleşmesi, kaşların düşmesi, göz kapaklarının sarkması, göz altlarında torbaların ve çizgilerin oluşması, yanakların sarkması, boynun yağlanması, ağız ve burun bölgesinde derin çizgilerin ortaya çıkması, çene konturlarının kaybolması ve derinin canlılığını kaybetmesiyle kendini gösterir.

Farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkek hastalar için etkili bir çözüm olan yüz gerdirme estetiği ameliyatı uygulanarak; hastanın yüz, alın ve boyun derisinde ortaya çıkan sarkmalar ve düzensizlikler giderilir. Boyunda ve yanaklarda ortaya çıkan fazla yağ dokuları giderilir. Yüz fasyalarıyla yağ dokuları anatomik yerlerine çekilerek asılır. Böylece yüz dokularının takviye edilmesi sağlanır. Göz kapaklarının düzeltilmesine ek olarak gerekli görüldüğü takdirde diğer tamamlayıcı girişimler de uygulanabilir. 

Yaşlanma Etkilerine Bağlı Yüzümüzde Oluşan Problemler

Yaş almaya bağlı olarak cilt kalınlaşır ve kaba bir hal alır. Cildin üzerinde leke ve ben gibi lezyonlar meydana gelir. Elastin ve kolajen yaş almaya bağlı olarak azaldığı için cilt gevşek bir görünüm kazanır. Cilt yaşlandıkça, epidermis olarak bilinen cildin yüzey tabakası inceldiğinden şeffaf bir hal alır. Kan damarı duvarları inceldiğinden cilt daha çabuk morarmaya başlar. 

Güneşin ultraviyole ışıkları zaman içinde elastin denilen liflerin zarar görmesine neden olur. Elastin lifleri parçalandıkça cilt kırışık, sarkar ve genç görünümünü kaybeder. Her ne kadar cilt kendini belirli bir düzeyde onarabilse de bu durum güneş hasarının geri alınması için yeterli değildir. Bu açıdan değerlendirildiğinde cilt yaşlanmasının geciktirilmesinde en önemli etkenlerden birinin güneş ışınlarından uzak kalmak olduğu söylenebilir.

Yanak, burun, çene ve göz çevresinde ortaya çıkan deri altı yağ kaybı ciltte gevşemeye yol açar. Yer çekiminin etkisiyle deri elastikiyet kaybettikçe kaşlarda ve göz kapaklarında sarkmalar ortaya çıkar. Mimik çizgileri belirginleşir. 

Yüz Gerdirme Estetiği Neden Yapılır?

Yüz gerdirme estetiği yüzde ve boyunda ortaya çıkan gözle görülür yaşlanma belirtilerinin giderilmesi için uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Bu kapsamda;

Orta yüz bölgesindeki sarkmalar,
Alt göz kapaklarının altında ortaya çıkan derin kırışıklıklar,
Burun boyunca ağız köşesine kadar uzanan derin çizgiler,
Sarkan ya da yer değiştiren yağlar nedeniyle ortaya çıkan ve estetik açıdan hoş olmayan görünüm giderilir.
Yüz germe estetiğiyle birlikte uygulanan gençleştirme uygulamaları içinde farklı amaçlara yönelik birçok prosedür vardır. 

Yüz Gerdirme Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Yüz ve boyu derisinde sarkma başlamış olmasına karşın cilt elastikiyeti henüz kaybolmamış olan kişilerde yüz gerdirme estetiği ameliyatının uygulanması tercih edilir. Çoğunlukla 40 yaşının üzerinde olan kadınlara ve erkeklere uygulanmakta olan yüz gerdirme ameliyatı, genel sağlık durumunda operasyona engel bir durumu olmayan kişilere yapılabilir. Yüz gerdirme estetiğinin, yapısal ya da genetik nedenlerle gerek duyulması halinde daha erken yaşlarda tam ya da limitli olarak uygulanması mümkün olmaktadır. 

Yüz germe estetiği ameliyatı uygulanırken kişinin daha genç ve güzel bir görünüm elde edebilmesi için; alın düzeltme, burun estetiği, kaş kaldırma ve göz kapağı estetiği gibi farklı prosedürlerle kombine edilmesi mümkün olmaktadır. Yüzde ortaya çıkan ince kırışıklıkların giderilmesi için peeling, botoks, yağ ya da hyaluronik asit gibi dolgu maddelerinin enjeksiyonu tercih edilebilir.

Operasyon Süreci

Yüz gerdirme estetiği lokal anestezi, genel anestezi ya da intravenöz sedasyon altında uygulanabilir. Uygulanacak olan tekniğe ve prosedürün kapsamına göre yüz gerdirme estetiği 3 ile 10 saat arasında değişen sürelerde tamamlanabilir. Yüz gerdirme estetiği kapsamında fazla cilt çıkarılır böylece cildin altında bulunan yüzün taşıyıcı sisteminin yeniden şekillendirilmesi ve gerilmesi sağlanır. Daha sonra özel dikişler kullanılarak yeni yerlerine dikilir. Gerekli görülmesi durumunda deri altına yağ dokuları yerleştirilerek yüzde dolgunluk elde edilir. Yağ dokuları kök hücreler içerdiğinden cilt elastikiyetinin artmasına katkıda bulunur. Yüz gerdirme estetiği ameliyatı hastanın ihtiyacı olması ve cerrahın uygun görmesi durumunda kaş asma, göz kapağı estetiği ve diğer prosedürlerle kombine bir şekilde uygulanabilirler.

İyileşme Süreci

Yüz gerdirme estetiği ameliyatından sonra uygulama bölgesinde ağrı ya da sızı oluşması normaldir. Bununla birlikte oluşan ağrı ve sızı doktorun reçete ettiği basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Uygulama bölgesinde ortaya çıkan şişlikler ve morluklar ortalama bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. İyileşme sürecinin daha hızlı olması için operasyon sonrası dönemde başın kalp seviyesinden yüksekte tutulması önerilir. Bu dönemde hasta yarı oturur pozisyonda uyumaya özen göstermelidir.

Yüz germe estetiği ameliyatı sırasında uygulanan germe işleminin ardından cilt altında kan birikmemesi ve yüz derisinin yerine tam oturması için operasyondan sonraki ilk hafta gece-gündüz maske takılmalıdır. İzleyen 2 hafta boyunca maske yalnızca geceleri takılabilmektedir.

Bu dönemde şişliklerin hızlı bir şekilde girmesi ve ödemin azaltılabilmesi için hastaların bol su tüketmesi ve tuzlu gıdaları mümkün olduğunda tüketmemesi önerilir. Bunun yanı sıra ağır egzersizler yapılmamalı, güneş koruyucu kremler sürülmeden güneşe çıkılmamalı, buhar banyosu ve saunadan uzak durulmalıdır.

Riskler Nelerdir?

Diğer tüm cerrahi prosedürler gibi yüz gerdirme ameliyatında da kanama, yara izi, sinir hasarı, saç ya da cilt kaybı gibi riskler vardır. Ancak prosedürün doğru tekniklerle ve alanında uzman bir cerrah tarafından onaylanmasıyla bu riskler minimize edilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular
Yüz Gerdirme Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Yüz germe ameliyatı farklı tekniklerle yapılabilir. En sık kullanılan teknikler; klasik deri altı yüz germe, subkütan yüz germe ve smas plikasyonu, mini yüz germe, derin plan kompozit yüz germe ve yüksek smas flebi ile yüz germe olarak sıralanabilir.