• 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori
  • 0/50 Yorum
  • 0Favori

Aramıza Katılın!

Medyland ile binlerce kişiye erişin.

Aramıza Katılın
Bize Katılın

Zirkonyum Diş Kaplama

Ağız ve diş sağlığı yalnızca tüm vücut sağlığını etkilediği için değil estetik bir görünüm sağlanması noktasında sahip olduğu rol nedeniyle de çok önemlidir. Diş ve diş eti sorunları pek çok kişide diledikleri gibi gülememe, gülme, konuşma ya da fotoğraf çekilirken elleriyle ağızlarını kapama zorunluluğu hissetme gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle öz güven eksikliği gibi bazı psikolojik olumsuzluklara neden olduğu söylenebilir. 

Diş kaplama son yıllarda giderek daha sık uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Bunun nedeni, diş hasarlarının veya çekilen dişlerin yerine protez yapılması türündeki kapsamlı ve masraflı prosedürlere gerek kalmaksızın daha kullanışlı ve pratik bir çözüm sağlamasıdır. Diş hekimliği alanındaki gelişmeler sonucunda sağlıklı dişlere sahip olmak artık çok daha kolaydır. Aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin üzeri diş şeklindeki materyallerle kaplanması dişlerin çok daha uzun ömürlü olmasını sağlarken dişlerde de herhangi bir zarara neden olmaz.  Diş kaplama sırasında farklı malzemelerin kullanılması mümkündür. Bunlardan biri olan zirkonyum kuronlar son zamanlarda en çok tercih edilen kuron tipleri arasında ilk sıralarda yer alır. Zirkonyum diş kaplama aynı zamanda herhangi bir diş sağlığı sorunu olmamasına karşın dişlerinin daha estetik bir görünüme kavuşmasını isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edile bir dental prosedürdür.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kronları, beyaz toz seramik bir malzeme olan zirkonyum dioksit kullanılarak üretilir. Seramik özellikleri ve tek bloktan frezelenmiş olmaları nedeniyle güçlü bir diş protezi olma özelliğine sahiptirler. Zirkonyumun gücü sayesinde metallerle yapılanlardan çok daha ince diş kronları elde edilebilir. Güçlü, ancak ince bir kuron oluşturmak, kaplamanın yerleştirilmesi için yalnızca minimum miktarda sağlıklı diş dokusunun çıkarılmasını gerektirdiğinden zirkonyum diş kaplama oldukça avantajlı bir dental tedavi olarak kabul edilir.. Çünkü diş hekimlerinin öncelikli hedefi doğal dişleri mümkün olduğunca korumak ve uzun yıllar boyunca sağlıklı bir gülümsemeyi korumaktır.

Dişler yaş almaya bağlı olarak zaman içinde dayanıklılıklarını ve beyazlıklarını kaybederler. Sağlıksız bir ağız yapısının diğer nedeni de ağız içindeki çürükler ve kırıklardır. Bu aşamada devreye giren estetik diş hekimliği uygulamaları, dişlerin eski görünümüne ve sağlığına kavuşmasının en etkili yoludur. Sahip olduğu özellikler nedeniyle zirkonyum diş kaplama, metal kaplamaların yerini almakta ve doğal görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler için tercih edilebilecek en doğru yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanacak olan hastalarda tedaviden maksimum düzeyde verim sağlanabilmesi için diş eti sağlığında herhangi bir sorun olmaması şarttır. Eğer hasta herhangi bir diş eti sağlığı sorunu yaşıyorsa yapılması gereken ilk olarak diş etlerinin tedavi edilmesidir. Tedavi sonrası iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte estetik açıdan bir değerlendirme yapılır. Gülme hattı yüksek olan yani Gummy Smile problemi yaşayan hastalarda diş eti boylarının gerekli şekilde seviyelendirilmesi yapılır. Dişlerde ihtiyaç duyulan düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte özel ölçü maddelerinin yardımıyla ölçü alınır. Alınan ölçülere göre dişler kesildikten sonra diş yapısı üç boyutlu olacak şekilde tarayıcılar kullanılarak bilgisayara aktarılır. Zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılacak zirkon bloklar CAD/CAM sistemiyle hazırlanarak dişlerin alt yapısı oluşturulur. Zirkonyum oksit bloka aktarıldıktan sonra dişler şekillendirilir ve fırınlama aşamasına başlanır. Bu aşama da tamamlandıktan sonra altyapıların üzerine hastanın doğal dişleriyle uyumlu renkte porselenler eklenir. Altyapı provaları sırasında ağız içinde herhangi bir sorun meydana gelmediği takdirde son düzenlemeler yapılarak pürüzsüz ve cilalı bir yüzeyi bulunan zirkonyum kaplamalar dişlerin üzerine yapıştırılır ve sabitlenir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi sırasında hastanın dişlerinin küçültme amacıyla kesilmesi prosedürü lokal anestezi altında yapılır. Ölçü alınması ve ağız içi tarama işlemleri de ağrısız ve acısız olduğundan zirkonyum diş kaplama tedavisi sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı ile karşı karşıya kalmaz.

Zirkonyum Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Genellikle estetik bir görünüm sağlama amacıyla kullanılan zirkonyum diş kaplama;

  • Aşırı madde kaybının olduğu dişlerin restore edilmesi,
  • İleri düzeyde renklenme olan ve diş beyazlatma yöntemi ile sonuç elde edilemeyen dişlerin daha iyi bir görünüme kavuşturulması,
  • Eski ve yapısı bozulmuş dolguların tedavisi,
  • Arka grup dişler üzerinde kaplama ya da köprü yapılması,
  • Ortodontik tedavi uygulanamayan Diastema ya da az çapraşık ve dönük dişlerin tedavisinde,
  • Ön grup dişlerin implant üstü protezlerinde,
  • Gülüş estetiği kapsamında tercih edilebilir.

Zirkonyum diş kaplama yapılacak kişilerin hem diş hem çene gelişimini ve büyümesini tamamlamış kişilere uygulanması gerekir. Bu ortalama 18 ila 20 yaş civarına denk gelmekle birlikte gelişim özellikleri farklılaşabileceğinden tedavinin uygunluğu kişi özelinde belirlenmelidir. 

Zirkonyum Diş Kaplama Zararları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplamanın diş kökünde veya diğer dişlere sürtünme nedeniyle deformasyonlara yol açma riski vardır. Bu nedenle aşındırıcı etkisinden dolayı zaman zaman rahatsızlık hissine neden olduğu söylenebilir. Diğer diş kaplama yöntemlerine göre zirkonyum diş kaplamanın dişe entegre edilmesi daha zor olabildiği gibi diş eksikliklerinin çok sayıda ve yan yana olduğu durumlarda zirkonyum diş kaplama yapılamaz. Ayrıca zirkonyum diş kaplama maliyeti, metal destekli diş kaplamalara göre daha yüksektir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisinden sonra bazı hastalar ısırma sırasında ağrı ya da rahatsızlık durumu ortaya çıkabilir. Bu tür sorunlar genellikle kaplamanın yanlış konumlandırılmasına bağlı olarak görülebilir. Kaplama yüksekliği ayarlanarak sorunun ortadan kaldırılması mümkündür.

Zirkonyum diş kaplama, kaplamalar yanlış yerleştirildiği veya sabitlemede kullanılan yapıştırıcı yetersiz olduğu için zaman zaman düşebilir. Bu durumda kaplamanın yerine takılması ya da yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

Ön dişlerde doğal bir görünüm imkanı verdiği arka dişlerde ise çiğnemeye dayanıklı olduğu için zirkonyum diş kaplama tercih edilir. Zirkonyum doğal diş rengine yakın bir görünüm sağladığından estetik bir gülüşe sahip olmanın en etkili yollarından biridir. Diş yapısında metal bulunmadığından metal alerjisi olan kişilere de rahatlıkla uygulanabilecek bir tedavidir. Diş dokusuyla yüksek uyumluluğa sahip olduğundan  diş etinde morarma, renklenme ya da diş eti çekilmesi sorunlarına neden olmaz.

Sıkça Sorulan Sorular
Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları

Zirkonyum diş kaplama fiyatları, diğer diş kaplama yöntemlerine göre biraz daha yüksek maliyetlidir. Altyapı olarak metal yerine beyaz ve oldukça güçlü bir element olan zirkonyumun kullanıldığı zirkonyum diş kaplama oldukça sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşmayı sağlar. Kişiye özel planlanan bir tedavi olduğundan ve zirkonyum diş kaplama fiyatları bazı etkenlere göre değiştiğinden genel bir fiyat bilgisi vermek doğru değildir. Uygulamayı gerçekleştiren diş hekiminin deneyimi, hastanın ihtiyaçları, kaç dişe zirkonyum kaplama yapılacağı, kullanılan malzemenin kalitesi ve hangi teknolojilerin kullanıldığı gibi etkenler zirkonyum diş kaplama fiyatları belirlenirken dikkate alınır.